Hogyan állítsuk be a Távoli Elérést az Ubuntu Linux rendszerben

Ez a leírás elmagyarázza, hogyan tudjuk engedélyezni a Távoli munkaasztalt az Ubuntu Linux rendszerben, melynek segítségével bárhonnan elérheted a munkaasztalodat. Használatára egy kitűnő példa, ha több olyan ügyfelünk is van, akiknek nem igazán van szakértelmük és ha problémájuk van, be tudsz jelentkezni a munkaasztalukra, anélkül hogy odautaznál. Be fogom mutatni az Ubuntu Linux rendszer távoli elérését Windows XP és Ubuntu Linux kliens alól is egyaránt.

Nincs garancia, hogy mindenkinél ugyanolyan eredménnyel működik.

1.) Előzetes megjegyzés

Ubuntu Linux 7.10 - Gutsy Gibbon - rendszeren teszteltem.

2.) Telepítés és használat

Nem szükséges semmiféle szoftvert telepíteni, hogy használatba vegyük Ubuntu Linux rendszeren. Minden, amit tennünk kell, a következő menüpontban található: Rendszer -> Beállítások -> Távoli munkaasztal.

A megjelenő ablakban be tudod állítani a távoli munkaasztal kapcsolatát. Ha szeretnéd, hogy mások láthassák az asztalod, de módosítani ne tudják, akkor csak a Más felhasználók láthatják a munkaasztalát funkciót engedélyezzük.

Ahhoz, hogy képesek legyenek változtatni mások is a beállításainkon - például probléma esetén javítani -, akkor a Más felhasználók irányíthatják a munkaasztalát funkciót engedélyezzük. Lentebb láthatjuk a parancsot is, amellyel a többi felhasználó láthatja a munkaasztalunkat.

pl.: vncviewer user-desktop:0

Ezt követik a biztonsági beállítások. Ha valaki csatlakozni próbál a munkaasztalunkhoz és szeretnénk engedélyezni vagy tiltani, kapcsoljuk be a Megerősítést kér lehetőséget. Ez jelentést ad arról, ha valaki csatlakozni próbál. Ha szeretnél a munkahelyi számítógépedhez csatlakozni vagy egyéb más rendszerhez, amelynek kizárólag te ismered az elérhetőségét, nem szükséges bekapcsolni az előbbi funkciót.

De amit tanácsolok, állíts be jelszót a távoli eléréshez jelszó nélkül akárki megtalálja a rendszerünk elérési címét - például a hálózat átvizsgálásával - el tudja érni majd a rendszerünket.

A távoli munkaasztal elérése ezután használható.

Jegyezd fel a számítógépnevét tartalmazó parancsot, amivel a rendszer elérhetővé vált, ne az IP címet - vncviewer user-desktop:0. Abban az esetben viszont, ha a megadott számítógépnév valamiért nem található a hálózatban, jó ötlet, ha megkeressük az IP címét, és azt használjuk helyette a vncviewer parancs segítségével. Kattintsunk a jobb egérgombbal a panel jobb felső részén található hálózat ikonra - két monitor látható - és válasszuk a Kapcsolatinformációk menüpontot.

Egy ablakot kapunk, amelyen látható az aktuális hálózat konfigurációja. Ezen megtalálod az IP címet - pl.: 192.168.0.217 - írd le valahová.

A számítógépnév felhasználásával kiadott parancs - vncviewer user-desktop:0 - helyett most már használhatjuk a következő formát:

vncviewer 192.168.0.217:0

amellyel kapcsolódni tudunk a távoli munkaasztalunkra.

Ha szeretnél a hálózatodtól eltérő külső hálózatról kapcsolódni, akkor a router eszközöd nyilvános IP címét használd - vagy szerezz a dyndns.org címről egy ingyenes gazdanevet, amely az IP címet helyettesíti. A port száma 5900 - rendszerint a távoli munkaasztal számára van fenntartva -, amelyet engedélyezned kell a tűzfalon és a router-en egyaránt az Ubuntu Linux rendszer számára.

3.) Windows XP rendszer alól történő csatlakozás

Annak érdekében, hogy Windows XP rendszerről csatlakozhassunk, telepíteni kell a VNC kliens nevű programot a Windows rendszerbe. Sokféle VNC kliens létezik - például látogassuk meg a következő címet: http://www.realvnc.com/products/download.html, ahol válasszuk ki a Free Edition ingyenes lehetőséget és kattintás után a letöltő oldalra kerülünk. Válasszuk ki most a VNC Free Edition Viewer for Windows futtatható változatot és mentsük el a számítógépre, például a munkaasztalra. A VNC Free Edition Viewer for Windows egy önállóan futtatható állomány - portable -, használatához nem szükséges telepítenünk. Letöltés után egyszerűen kattintsunk rá duplán és az alkalmazás elindul. Írd be a távoli számítógép IP címét - például: 192.168.0.217:0 vagy csak simán 192.168.0.217 -, a jelszó mezőben adjuk meg a jelszót - a Felhasználónév mezőt hagyjuk üresen - és kattintsunk az Ok gombra.

Ha minden jól alakul, látnod kell a távoli Ubuntu Linux rendszer munkaasztalát egy új ablakban.

A kapcsolat megszakításához egyszerűen bezárhatod az ablakot.

4.) Ubuntu Linux rendszer alól történő csatlakozás

Az Ubuntu Linux rendszerben nincs szükségünk bármiféle szoftver keresésére, a távoli csatlakozáshoz - minden adott hozzá a Synaptic csomagkezelőben. Miután hozzáadtuk rendszerünkhöz a vncviewer csomagot, egyszerűen használhatjuk a 2.) lépésben ismertetett vncviewer parancsot. Nyissunk egy Terminál-t hozzá - Alkalmazások -> Kellékek -> Terminál.

Írjuk be a vncviewer parancsot a 2.) lépésből:

vncviewer 192.168.0.217:0

Egy ablak nyílik, ahol meg kell adnod a jelszót a távoli munkaasztal eléréséhez.

Ezt követően a távoli Ubuntu Linux rendszer munkaasztala megnyílik egy új ablakban.

A kapcsolat megszakításához egyszerűen zárjuk be az ablakot.

5.) Kapcsolódó weboldalak

- Ubuntu: http://www.ubuntu.com és http://www.ubuntu.hu
- Virtual Network Computing - Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/VNC

Startup Growth Lite is a free theme, contributed to the Drupal Community by More than Themes.